­
header
Tekst: Marlene Birkebæk

Lørdag D. 27.08.2011 blev der afholdt NM i Danmark. Raceledelsen og DRK var i år vært for Nordisk Mesterskab i Workingtest for golden retriever, arrangementet fandt sted i Suserup ved Sorø i weekenden d. 27. og 28. august.

Raceledelsen har i foråret afholdt tre officielle Workingtests, der har fungeret som holdudtagelser for vinderklassen og interessen for at deltage har været stor, ikke kun for kandidaterne til vores hold, men heldigvis også i de andre klasser, hvilket vi tager som et tegn på, at vores race er blevet mere populær på WT, markprøver og jagt. Det er kun andet år vi i de nordiske lande afholder NM, men det virker som om alle deltagende fandt deltagelse prestigefuldt.

NM går på skift de nordiske lande imellem, sidste år var Sverige arrangør og næste år er det Finland der er værtsnation. Da NM er ganske nyt, besluttede vi i Raceledelsen at lade TMU tage sig af arrangementet, fordi der sidder medlemmer med speciel interesse for denne disciplin, de valgte hurtigt at vi skulle arbejde ud fra ”The IWT reglement” således at vi kunne gøre arrangementet officielt, modsat sidste år i Sverige. Finland, Norge og Sverige blev derfor inviteret ,med mulighed for at deltage med alle de hold de kunne stille.

Danmark blev repræsenteret af

DANMARK HOLD 1  Total point: 249
Holdleder Lars Mertz
0001 DKBRCH DKWTCH Ida Red My Melodie Of Golden Spirit / Lars Mertz
0002 Gleen Mhor's / Dorte Klarskov Mahler
0003 DKBRCH Tanjin / Morten Rasmussen

DANMARK HOLD 2 Total point: 161
Holdleder Henrik Billeschou
0004 Vassruggens Trittil / Henrik Billeschou
0005 Kiebitz's Daddie / Inger Berger
0006 Hilderyth Helen / Heidi Gormsen

DANMARK HOLD 3 Total point: 223
Holdleder Birger Knudsen
0007 Foglmann's Dina / Birger Knudsen
0008 Bleki's Dusty / Kurt Vium
0009 Sungold Fonzy Fast Foot / Joe Christensen

DANMARK HOLD 4 Total point: 178
Holdleder Peter Schou Andersen
0010 DKBRCH Hilderyth Gabriele / Peter Schou Andersen
0011 American Beauty / Karin Nordenhof
0012 Be Active's Quickstep Prius / Stig Hansen
Der blev ligeledes stillet et dansk free-team bestående af;

Danmark Wildcard Total point: 191
Holdleder Johnny Nielsen
0013 Burnthill Fennel / Johnny Nielsen
0014 Gleen Mhor's Peder / John Nikolajsen
0015 Doubleuse Grousemountain / Allan Mortensen

TMU havde sørget for at lave en aftale med Sorø Camping så alle der ønskede det kunne overnatte det samme sted og således også tæt på prøveterrænet.

TMU, Prøveleder Christian Christensen samt prøvelægger Keld Jørgensen havde lavet et rigtig fint arrangement, hvor alt undtagen vejret klappede, hele arrangementet blev fx udsat 1½ time pga. et voldsomt tordenvejr og da dette var overstået, blev vi bare begunstiget med en masse regn.

Det var besluttet på forhånd, at ingen fik deres point udleveret på posterne, så vi kunne holde spændingen til den store finale, præmieoverrækkelsen, til senere på dagen.

To af posterne var individuelle opgaver og tre var udformet som holdopgaver, alle 5 var realistiske jagtsituationer med tilhørende stressmomenter og samarbejde hunde og førere imellem. Poster var forholdsvis enkle og lette at gennemskue både for hundeførerne og publikum og der var heldigvis sørget for, at det hele var særdeles tilskuervenligt. Ingen af posterne blev afholdt på tid, så det var op til dommerne selv at bedømme, om hundene arbejde på opgaven eller om de skulle stoppes, der blev i øvrigt, delt generøst ud af point hele dagen, så standarden formodes at have været tilfredsstillende.

Post I blev dømt af Keld Jørgensen, Danmark og bestod af en walking-up med 3 enkelt markeringer på den anden side af den skovtykning hvor kæden/hundene gik. Kæden skulle følge kanten rundt og ekvipagerne gik med ca. en meters mellemrum, så hunde og førere var pressede og man skulle have styr på fri ved fod, for at hunden fik optimale betingelser for at markere nedfalds-bumpet. Den første hund fik en markering inden kæden svingede 90 grader og det viste sig, at det på alle holdene, det var den første markering, der voldte holdene flest problemer. Når kæden nåede enden af skoven, blev der kastet en triple-markering, hvor hver enkelt hund skulle hente en dedikeret dummy. Posten sluttede af med en lang tilbagesending/dirigering og den var forholdsvis nem for hunde og førere.
35
Post II var en helt almindelig dobbeltmarkering på linje, første dummy blev kastet på ca. 70 meter på den anden side af en sø og sidstkastet blev kastet i vandkanten ligeledes på modsatte bred på ca. 50 meter. Dommeren Tobrina Nymann, Finland gjorde alle opmærksomme på, at hun ønskede at se opgaven løst som en markeringspost, men hvis det ikke kunne lade sig gøre måtte man dirigere og dermed miste point. Kun få hunde løste ikke denne opgave, men flertallet satte point til, da man blev nødt til at dirigere.

Post III var en markerings-karrusel, hvor der blev kastet to markeringer som 2 forskellige hunde skulle hente og efterfølgende rokerede ekvipagerne. Posten blev dømt af Roger Westermann, Sverige.

Post IIII blev dømt af Erling Skottner fra Norge og bestod af et drev, hvor et af raceledelsen kendt medlem havde medbragt en ”notorisk knaldapportør” til at distrahere de tre hunde og førere. Efter drevet der ikke var vildt langt, skulle hundene vende sig 180 grader og hver i sær dirigere til et udpeget område. Efter hundene havde hentet denne skulle de tage en dummy i søget/drevet.
24
Post IV blev dømt af Jan Hansen, Danmark og bestod af en dirigering med kastet distraktion på vand. Terræn snød måske en del førere, da de ikke kunne vurdere om hundene var helt ude ved området.

Generelt kan siges om posterne at de hverken var lange eller særskilt svære, de indeholdte de momenter man kan forvente sig i en vinderklasse og fårene blev også skilt fra bukkene af sig selv.

Det ”grå guld”

Som en lille kuriositet kan det nævnes at dagens ældste hund var Kurt Viums hanhund Bleki’s Dusty, der beviste at selvom man er en gammel dreng på 9 år, kan man stadig godt være med i konkurrencen med de yngre modeller. Fra Sverige stillede Jan Fogelberg SE JCH Aim High Flying Bitch, der er et par måneder yngre end Dusty, hun bestod ligeledes prøven, dog uden en placering, men flotte præstationer af de ”2 gamle”.

Resultater og hyggeligt samvær

Lørdag aften havde TMU arrangeret fællesspisning i Lynge Forsamlingshus i Sorø, her havde Joe Christensen tændt op under grillen og vi blev præsenteret for en lækker og velsmagende menu. Efter forretten gik Birger Knudsen på scenen og spændingen blev udløst og resultaterne blev som følger:

GULDET gik til DANMARK HOLD 1  Total point: 249
DKBRCH DKWTCH Ida Red My Melodie Of Golden Spirit / Lars Mertz
Gleen Mhor's / Dorte Klarskov Mahler
DKBRCH Tanjin / Morten Rasmussen
64
SØLVET gik til SVERIGE HOLD 2 Total point: 227
Doubleuse Pollux / Nina Johansson
Jacklaine’s Aragorn / Gunilla Weeden
SEJCH Avjava's Double-Star / Ingrid Gummesson
63
BRONZE gik til FINLAND HOLD 1 Total point: 226
Doubleuse Lindt Dark Classic / Vitikka Minja
Weljesten Famous Au / Fontell Susanne & Ari-Pekka
Ivar My Melodie Of Golden Spirit / Pekkanen Teppo
62
De individuelle resultater blev som følger

WT1 Gleen Mhor's Mia / Dorte Klarskov Mahler, Danmark  88 point
WT2 Ivar My Melodie Of Golden Spirit / Teppo Pekkanen, Finland 86 point
WT3 DKBRCH DKWTCH Ida Red My Melodie Of Golden Spirit / Lars Mertz, Danmark 85 point
WT4 Doubleuse Lindt Dark Classic Minja Vitikka, Finland 81 point
WT5 SEJCH Avjava's Double-Star / Ingrid Gummesson, Sverige 80 point
WT6 Jacklain´s Aragorn / Gunilla Wedeen, Sverige 78 point
WT7 Bleki's Dusty / Kurt Vium, Danmark 78 point
WT8 SE J(J)CH Lizsias Leila / Charlotte Wallmark, Sverige 77 point

Følgende hunde bestod;

DKBRCH Tanjin Gismo / Morten Rasmussen 76 point
Burnthill Fennel / Johnny Nielsen 76 point
Foglmann's Dina / Birger Knudsen 75 point
Vassruggens Trittil Bragaskal / Henrik Billeschou 73 point
Jacklaine's Aida / Frank Skjerping 71 point
Searover Ivatut / Ulrika Carlsson 71 point
Sungold Fonzy Fast Foot / Joe Christensen 70 point
Hilderyth Helen / Heidi Gormsen 68 point
Be Active's Quickstep Prius / Stig Hansen 68 point
Adirondac Buttercup / Anne Woivalin 66 point
Jacklaine's Bingo / Frank Skjerping 64 point
Gundog´s Choice Arrow / Pekkanen Hannele 63 point
Jacklaine's Cornelius Sky / Monica Skjerping 62 point
Doubleuse Pollux / Nina Johansson 60 point
Weljesten Famous Au / Susanne Fontell 59 point
DKBRCH Hilderyth Gabriele / Peter Schou Andersen 56 point
Doubleuse Grousemountain / Allan Mortensen 56 point
American Beauty / Karin Nordenhof 54 point
SE JCH Aim High Flying Bitch / Johan Fogleberg 50 point

Tak til lørdagens sponsorere for overvældene opbakning.
Dummyshoppen.dk
Petcare
Nutranuggets

Tak til Familien Seligmann & Co. For organiseringen og håndteringen af køkkentjansen!
­